Josefina Wilhelmina Petersson Nilsson 1 2

Namn vid födseln Petersson, Josefina Wilhelmina Nilsson
Alias Dam, Josefina Wilhelmina Nilsson
Kön kvinna
Ålder vid död 66 år, 5 månader

Händelser

Händelse Datum Plats Beskrivning Notiser Källor
Födelse 1851-10-02 Mönsterås, Kalmar län  
 
Död 1918-03-02 Boda, Ålem, Kalmar län  
 
Giftermål 1881-06-12 Ålem, Kalmar län  
 

Föräldrar

Släktskap till huvudperson Namn Släktskap inom familjen (om ej genom födsel)
Far Carl Viktor Cedergren
Mor Maria Christina Petersson
         Josefina Wilhelmina Petersson Nilsson

Familjer

    Familjy om Hans Adolf Kristian Dam och Josefina Wilhelmina Petersson Nilsson
Gift Make Hans Adolf Kristian Dam
   
Händelse Datum Plats Beskrivning Notiser Källor
Giftermål 1881-06-12 Ålem, Kalmar län  
 
  Barn
 1. Maria Christina Juliana (Nana) Dam

Media

Berättelse

Morfars Mormor Josefina Wilhelmina Petersson/Nilsson, 2/10 1851 - 2/3 1918.
Född i Mönsterås och kallades Fina. Josefina var ett utomäktenskapligt barn.

Josefinas far Viktor Cedergren lär ha velat gifta sig med hennes Mor, Maria Petersson. "Men Maria var en fattig flicka och partiet var inte fint nog för Viktors föräldrar. De förbjöd därför Viktor att gifta sig med henne. Ett problem för Viktor och hans föräldrar blev då, att samlag utom äktenskap var straffbart på den tiden och att åtal brukade följa, om förhållandet mellan parterna inte fullföljdes genom äktenskap. Därtill kom, att en utomäktenskaplig förbindelse, om den blev känd, nedsatte det sociala anseendet. När frågan om vem som var far till Josefina Wilhelmina blev aktuell, ordnade därför familjen Cedergren med en ersättare för den verklige fadern. En torpareson i Ruda i Högsby socken åtog sig att framstå som far och blev i husförhörslängden antecknad som sådan. Troligen fick han böta för samlag utom äktenskap, men böterna hade ju familjen Cedergren råd att betala. Och det sociala anseendet var räddat."

När Maria Petersson 1852 flyttade till Kalmar lämnades Josefina kvar hos sin mormor, Stina Maja Andersdotter i Mönsterås. Mormodern flyttade dock 1857 till sin son Johan Gust. Petersson i Pataholm, och i samband med det verkar Josefina ha fått flytta till sin mor i Kalmar.

"Modern gifte sig senare med en styrman Eric Johan Nilsson i Kalmar, född 1833, och Fina fick därigenom efternamnet Nilsson. Av någon anledning trivdes Fina inte i hemmet i Kalmar, och begav sig därför på eget bevåg därifrån. Hon gick till fots den drygt 3 mil långa vägen från Kalmar till Pataholm, där hon blev omhändertagen som fosterdotter hos sin morbror Johan Gust. Petersson och hans hustru Johanna. Hon blev kyrkskriven hos dem först den 16 april 1876 när hon var nästan 25 år gammal. Men hon hade kommit dit många år tidigare. Adolf och Fina träffades för första gången vid en fest, troligen en danstillställning, i festsalen en trappa upp i makarna Peterssons bostadshus vid Torget i Pataholm. Och det var makarna Petersson som i egenskap av fosterföräldrar höll bröllopet den 12/6 1881, till vilket Adolfs syster Anna var inbjuden som värdinna enligt ett bevarat inbjudningskort."

Antavla

 1. Carl Viktor Cedergren
  1. Maria Christina Petersson
   1. Josefina Wilhelmina Petersson Nilsson
    1. Hans Adolf Kristian Dam
     1. Maria Christina Juliana (Nana) Dam

Anor

Källhänvisningar

 1. Josefina Wilhelmina Dam, född Petersson, samt hennes släkt på fädernet och mödernet
 2. Carl Erasmi Dam, hans släkt och hans fajansfabrikation